Folkets park

Sommarens Folkets park är ett rent nöje för barn i Malmö! Lekplats, karusseller, plaskbassäng och ponnyridning är några av aktiviteterna som väntar. Barnen kan även ta en liten tur i parkens mini-zoo och titta på söta husdjur som kaniner, tuppar och marsvin.

Vårt första stopp är lekplatsen! Här finns populära klätterställningar som de flesta barnen fullständigt älskar, gungor av alla slag, snurrleksaker, sandlåda och diverse annat smått o gott. Här leker alltid massor av barn – med betoning på 1-3 åringar -  nästan oavsett när man kommer.  Det är en smaksak om man gillar trängseln, jag är inte speciellt förtjust i det, tycker det är svårt att hålla koll på två barn som springer åt varsitt håll.




En riktigt varm dag är det nästan obligatoriskt med ett bad i plaskbassängen. Samma bassäng/fontän som vintertid används till att åka skridskor. Enligt mig är vattnet jättekallt, enligt kidsen är det helt perfekt. Min fyraåring sparkar av sig alla kläder kvickare än kvick och plaskar glatt spritt språngande naken. Ettåringen måste förstås följa efter. Hon skriker av glädje och springer i det grunda vattnet och plaskar på storebror.




Vi avslutar den perfekta utflykten med att åka lite karusseller. För 140 kronor får man ett häfte med 12 kuponger som räcker för 6 barnåk. Inte särskilt många om man har två åkglada barn. Mamma är dock lite tråkig och låter inte sin miniprinsessa åka själv trots att hon argumenterar med allt vad hon kan med sitt lilla ordförråd. Gullig är bara förnamnet!



Utbyte för ettåringen:

Plaska är härligt och lekplatser kan hon aldrig få nog av!

Utbyte för fyraåringen:

Han tittar gärna på djuren i Mini-zoo och åker alla snabba karusseller han får!

Personal:

De håller ganska rent i själva parken med tanke på strömmen av besökare. Toaletterna däremot är äckliga.

Mat/Dricka:

Glass, fika, varm korv och skräpmat finns det gott om! Vill du ha något nyttigare får du ta matsäck med dig.

Kostnad:

Gratis att gå hit. Karusseller kan man åka om man köper en biljetthäfte för 140 kr (12 kuponger, räcker normalt till 6 åk). Åkband finns också men frågan är om det är lönt då antalet attraktioner är ganska begränsat. Ponnyridning kostar 20 kr.

Plus:

Mycket skoj på liten plats! Här finns så mycket att göra så man kunde i princip komma hit flera gånger i veckan och ha kul med barnen.

Minus:

Utgifterna kan skena iväg rätt rejält.. för att göra lite fynd innan lek och skoj, kom hit när det är barnloppis.

Betyg:

BBBBB

Kalla fakta:

Folkets park ligger nästan I Malmös centrum och har ett fullspäckat schema med olika program för hela familjen. Läs mer på http://malmofolketspark.se/


Teknikens och sjöfartens hus

Ett roligt och givande besök utlovas för barn (och vuxna) på Teknikens och sjöfartens hus i Malmö! Jag är stolt ägare till mitt andra årskort och kan vid den tiden utan och innan det mesta av stället. Därmed är det dags att skriva om vårt senaste besök.

Vi anländer en vardagseftermiddag med mina två och väninnans två barn och hoppas på en lugn och trevlig stund utan särskilt många andra besökare. Vi lånar en dubbelsulky för synes skull o för att jag ska slippa kånka runt på skötväskan.

Barnens favorit är lekrummet som ligger i källaren och just nu håller på att renoveras. Det är en liten inomhuslekplats med olika skepp som bjuder på klättring och rollekar med sjötema. Nytt nu är ett småbarnskepp med mjuka kuddar särskilt för de riktigt unga besökarna. I intilliggande rummet kan man dyka upp medhavd mat och låta trötta barn vila lite i sängarna.




Just idag heter oturen förskoleklass på besök så vi går istället och tar en titt på tågen. Här finns en Brio-tågbana för barnen att leka med. Det har varit riktigt poppis hos min fyraåring för ett tag sedan – tills han har fått en egen tågbana i födelsedagspresent. Men det är fortfarande uppskattat. Och precis intill kan man klättra upp i ett riktigt lokomotiv! Och en bit bort står ubåten som bjuder barnen på en klättertur och föräldrar på en ”besvara-så-många-frågor-du-kan”-tur. Min lilla ettåring klättrar vant igenom ubåten alldeles själv -  medans jag hjälper de större kamraterna igenom är hon redan ute i andra ändan.





Dags att titta på flygplanen! Min lilla tjej hamnar hela tiden bakom avgränsade områden och jag kryper under både Jas-plan och någon oidentifierad motor för att plocka ut henne. Tätare staket, tack!





Vi åker upp på översta våningen som är ett slags kunskapscentrum. Här får vi testa olika fysiska fenomen. Den här delen av museet är ett av mina favoriter men passar kanske inte de riktigt små barnen. Från 4-5 år kan barnen nog börja uppskatta vissa experiment, de små har mer utbyte av Bamsehörnan som ligger i en annan del av museet (ganska undangömd faktiskt, men fråga efter det så visar de dig vägen dit).

Besöket slutar med en kort matstund i foajén. Här finns gott om plats att sitta och det finns automatkafé samt enkla matvaror som läsk och godis att köpa. Kanske en liten souvenir i shopen i form av en stridsbåt till pennvässare till min äldsta.

Utbyte för ettåringen:

Allt! Utom möjligen kunskapscentrumet. Men annars är hon intresserad av allt och här finns det gott om olika fordon att klättra på och i, knappar att trycka på och massor av objekt att benämna.

Utbyte för fyraåringen:

Han har massor av nya frågor varje gång vi kommer så han slukar verkligen kunskap här!

Personal:

Trevliga och tillmötesgående

Mat/Dricka:

Ta med! Det finns inget här att köpa om du är hungrig. Finns dock kaffe på automat (10 kr o ganska äcklig) eller läsk.

Kostnad:

40 kr för alla över 15 år, barn 7-15 år 10 kr. Årskort 150 kr. Dagsentré gäller även till Slottsholmen och Kommendanthuset (men ärligt talat tror jag inte du hinner över till slottet samma dag).

Plus:

Mycket att se. Vi brukar vara här 2-3 timmar åt gången och kan inte gå igenom allt på en gång. Det är hur mycket som helst för småbarn, här har man verkligen tänkt på barnen vid planeringen av muséet. Det finns vagnar att låna (men det går bra att använda sin egen), skötbord, barnstolar i matrummet. Jättefint inomhuslekrum!

Minus:

Jag som är urdålig på att ta med mig matsäck skulle tycka det var trevligt med lite mat att köpa. Kanske barnmat och enkla mackor?

Betyg:

BBBB+

Kalla fakta:

Teknikens och sjöfartens hus har öppet 10-16 alla dagar juni-augusti. Övriga månader 10-16 på vardagar och 12-16 lör-sön samt helgdagar.
På Malmö Stads hemsida finns det information om Malmö museer.


RSS 2.0