Beredskapsmuseet

Om du kör på väg 111, strax norr om Helsingborg, finner du en liten skylt som leder till Sveriges enda Beredskapsmuseum som är väl värt ett besök! Det tar en bit att köra – hit går det alltså inte att åka kollektivt – men barn i Malmö kan ha mycket kul där!




Museet är inrymt i en hangar med delar av utställningen som ligger i den intilliggande gården och i en bunker under byggnaden. Bara det gör allt litet roligare och kusligare (om man är lagd åt det hållet). Våra barn på 1,5 och 4,5 busar runt bland alla kanoner, stridsmobiler och missiler. Det är tåliga grejer så här behöver man inte gå runt på tå och oroa sig för små barnhänder som vill trycka på alla knappar och klättra på utställningsföremål.




Vi går ner till bunkern och kryper runt i de olika utrymmena. Här kan vi titta på både vapen och gamla uniformer. Roligast för barnen är dock att bara springa runt och gömma sig i de små rummen under jorden. Ovanför finns det både sandlåda och rutschkana från en militärbarack samt små grottor att krypa runt i och leka krigare. Besökarna är övervägande av den äldre sorten, så här behöver inte våra små trängas med massor av andra barn.  En liten bit bort kan vi även beskåda en gammal jättekanon som användes under världskriget. Min lille kille som ÄLSKAR allt som går att skjuta med är helt såld på stället!




Beredskapsmuséet har en mysig kafeteria där besökarna – förutom det obligatoriska kaffet med diverse kakor – även kan beställa soppa med nybakat bröd och pannkakor med sylt. I shopen finns det krigsleksaker och gott om krigsböcker för den som är intresserad.




Innan vi åker hem leker barnen på gräsplätten utanför en stund, medans vi njuter av utsikten över åkrarna. Det är sommar, vinden blåser snällt och här skulle vi kunna stanna kvar en lång stund till om inte museet hade redan stängt.


Utbyte för ettåringen:

Jag kan inte påstå att det är av rent intresse, men hon springer gärna runt och klappar alla kanoner och klättrar på allt som är i hennes storlek.  

Utbyte för fyraåringen:

Han är fascinerad av vapen och stridsvagnar så här är han i sitt esse. 

Personal:

Mycket trevliga och vänliga.

Mat/Dricka:

Soppa på museet? Helt klart! Med pannkakor och kaffe efteråt! Jag är helt fascinerad över att det faktiskt finns riktig mat på ett svenskt utflyktsmål. (Nej, nu med facit i hand är det riktigt sällsynt!)

Kostnad:

80 kr för vuxna.
Pensionär/vuxen studerande m giltigt CSN-kort 70:-
Ungdom 11-15 år 50:-
Barn 7-10 år 30:-
Barn under 7 år gratis.

Plus:

Inga ömma föremål!
Omväxlande, underjordiskt, ”krigslekplats”, kanoner, flygplan.. det bjuds på en kavalkad av historia.

Minus:

Inget skötbord och barnvagn kommer inte fram överallt. Ta med bärsjal om så behövs!

Betyg:

BBBB

Kalla fakta:

Beredskapsmuséet ligger strax norr om Helsingborg. Öppettiderna varierar från månad till månad så kolla deras hemsida för säker information.


Lekplatsen Mellanheden

Om dina barn har tröttnat på alla Malmös temalekplatser och trängseln (för att ingen kan hitta på något annat, eller hur?) så testa lekplatsen på Mellanheden! Den kan nämligen mäta sig med alla fantastiska temalekplatser!


Lekplatsen ligger på ett öppet område som du kan se från John Ericssons väg, alldeles i närheten av rondellen vid Ica Malmborgs. Jag parkerar bilen vid vägen (gratis parkering) och så springer mina kids tvärs över gräsmattan för att ta lekplatsen i anspråk.




Den här lekplatsen utmärker sig för att bjuda på massor av olika klätterlek, i olika storlekar och utföranden. Det är rätt så kreativa lösningar faktiskt! Den största klätterställningen ser lite ut som en raket med en rutschkanarör ner från toppen.




För de små finns det babygungor, liten klätterställning med rutschkana, gungdjur och sandlåda. Runtom finns det gott om bänkar med bord där man gärna kan ha picknick eller fika medans barnen glatt leker runt. Eller varför inte ta med filt och utnyttja de stora gröna ytorna till att ligga och ha det mysigt på.

Det enda som saknas är en toalett i närheten, så när nöden har trängt på fick buskagen besök av små kissnödiga barn.


Utbyte för ettåringen:

Det finns allt viktigt (sandlåda, liten rutschkana, gunga) till en liten ettåring.

Utbyte för fyraåringen:

Lekplatsen för Mellanheden är bäst för en fyra-femåring. Det är massor med klätterställningar att utmana sig och varandra med.

Personal:

Ingen

Mat/Dricka:

Perfekt med bord till bänkarna så kan man duka upp till fika och mellanmål. I närheten finns flera butiker som säljer livsmedel, om det skulle behövas.

Kostnad:

Helt gratis.

Plus:

Imponerande mängd ’attraktioner’.

Fina gröna ytor omkring, långt till bilväg.

Lagom mycket folk, slipper trängseln.
Minus:

Ingen toa. 

Betyg:

BBBB

Kalla fakta:

Lekplatsen på Mellanheden ligger precis invid Slottstadens skola, titta på karta.


Spindellekplatsen

Barn i Malmö har turen att leka på en av stadens trevliga temalekplatser, Spindellekplatsen, som ligger i anslutning till Pildammsparken. Vi kommer hit en vacker dag efter regn med väninnans och mina barn (1, 3, 4 och 5 år gamla) för att inleda en skön ledig dag med barnsligt skoj och piknik här.





Det absolut mest lockande den här gången är de stora vattenpölarna som kan hoppas i och sparkas på varann. Tack för att jag tog med regnbyxor o gummistövlar! Vi får i alla fall en lugn stund sittandes på en bänk under de stora träden som ger mycket skugga i en varm dag.




Snart åker både sandleksaker och leksaksgevär fram och pojkarna springer glatt och skjuter på flickorna med diverse westernvapen och kalashnikovs. Jag är rätt road av spektaklet, även när vi ser hur andra föräldrar verkar beklaga sig. Hehe, nähä, så är det med små killar, de vill springa och leka cowboys, så är det bara! Och det är helt perfekt ställe för det! Runtomkring den stora spindeln med ruschkana ligger små gulliga trähus i barnstorlek, perfekta för rollekar.




Längre bort finns det både vanliga gungor och stor fågelbo-gunga. Det finns en obligatorisk sandlåda och en orm att klättra på. Bänkar med bord finns det också, samt lösa bänkar lite här o var. Och då var det dags för piknik! Vi dukar upp med lite enkla grejer som smörgåsar, frukt och grönsaker. Det finns en tjusning i att äta såhär ute, så kravlöst och skönt! Jag tror många av oss stressas av den ständiga matlagingen till barnen. Då är det verkligen skönt att se hur gott det smakar en enkel macka efter timtals lek.


Spindellekplatsen är enligt mitt tycke ett väldigt trevligt ställe som visserligen besöks flitigt av småbarnsföräldrar, men den trängseln som kan upplevas på t.ex. Sagolekplatsen, den hittar vi inte här. Och det gör att vi gärna återkommer hit!


Utbyte för ettåringen:

Det finns mycket här som faller henne i smaken. De små husen är en klar favorit!

Utbyte för fyraåringen:

Det är förstås samvaron med kompisar som är det bästa för honom, men även han gillar att klättra in och upp på de små husen.

Personal:

Ingen. (Men ett dagis ligger precis intill och dagisbarnen kommer ut ibland med sina fröknar).

Mat/Dricka:

Ta med piknikkorgen, det är kul och perfekt med bord och bänkar. Det finns inget att köpa i närheten, varken glass eller dricka.

Kostnad:

Helt gratis.

Plus:

Staket nästan runtom! Helt otroligt!

De små husen runt spindeln är väldigt populära för just rollek.

Minus:

Har du otur kan du stöta på en massa dagisbarn från förskolan bredvid. 

Betyg:

BBBBB (Har ni tröttnat på lekplatsen, ta en runda i Pildammsparken och mata ankorna!)

Kalla fakta:

Spindellekplatsen är en av Malmös flertalet temalekplatser. Toa hittar du en bit bort i Pildammsparken.


BRIO:s Lekoseum

Det roliga med sommaren och Skånetrafikens sommarkort är alla trevliga utflykter man kan göra nästan gratis! Denna gången åker ett gäng barn i Malmö med sommarlediga mammor till Osby och besöker Brio:s Lekoseum som ligger alldeles invid stationen och därmed blir en perfekt dagsutflykt.




Det är en vanlig sommarlovstisdag och vi är långt ifrån de enda som hade samma utflyktsmål, för min smak är det alldeles för många besökare. För här finns mycket lek som väntar. På ovanvåningen kan barnen leka bland små möbler, dockhus i småbarnstorlek, jättestor tågbana, sällskapsspel. På nedre våningen kan man bygga av Brio builder, titta på film i myshörnan eller gå runt i Tomtens verkstad. Utöver allt detta kan man titta på alla fina Brio leksaker genom åren, tågbanor och Barbie dockor (exakt samma Barbie som jag fick av morfar 1996 från N.Y.!). Kort sagt finns det här mycket att se och göra (men kom för Guds skull hit när det inte är lov!)


Vårt barnsällskap (återigen är vi här med väninnor och 6 småbarn) springer åt var sitt håll och det enda vi mammor gör är att försöka hålla reda på vem har försvunnit vart, vem behöver kissa och vem är hungrig. Jag kan påstå att det knappast är avslappnande när det finns 50 andra småkids på en ganska begränsad yta. Kanske sätta upplåsbara dinosauriehattar på de egna så kan man ha bättre koll?




Maten intas precis utanför museet där det finns leksaker till barnen (ruschkana, diverse gungor, lekhus m.m.) Vi har tagit mat med oss då utbudet är begränsat på muséets kafeteria. Kaffet är dock helt godkänt (riktigt kaffe, inte automatskit).




Turen avslutas med ett besök i Outlet butiken där det finns prisvärda Brio leksaker, men även andra märken som Hello Kitty, Barbie och så vidare. Väl värt ett besök, speciellt om ditt barn gillar Briotåg.


Sedan – om barnen har fortfarande har spring i benen – ligger en jättefin lekplats ca. 100 meter bort på andra sidan järnvägen! Superfin och fräsch och här kan vi också sitta en stund och andas ut innan vi tar tåget tillbaka till Malmö.


Utbyte för ettåringen:

Det är anpassat för småbarn så även en 1-2 åring har roligt med alla möjliga leksaker.

Utbyte för fyraåringen:

Min fyraåring är jätteglad i att bygga grejer och han faktiskt byggde en jättestor grävmaskin av Brio Builder. Jag tappade hakan..

Personal:

De är väl okej. Men man undrar varför de ville vägra värma väninnans matlåda till hennes barn? Hon fick veta att endast burkmat värms i deras mikro.

Mat/Dricka:

Ta med! Men det finns ingen mikro att värma mat i, så ta något som inte behöver värmas. Det som finns i kafeterian att köpa är mycket basic.

Kostnad:

50 kr för vuxna och 30 kr för barn över 2 år. Familjebiljett finns för upp till 2 vuxna och 3 barn för 150 kr.

Plus:

Muséet är ett stort lekområde, leksaker finns överallt och bjuder barnen på flera timmars aktiv underhållning.

Minus:

Ingen mikro! Därtill oviljan att värma upp barnens mat i kafeterians egen mikro.

Betyg:

BBBB

Kalla fakta:

Öppet under sommaren alla dagar 10.00-17.00. På hösten/vintern/våren är det begränsade öppettider som varierar, kolla på deras hemsida för exakta tider innan du åker iväg.


Järnvägsmuseum i Ängelholm

Har du en liten pojk i 2-6 årsåldern är ett besök på Tågmuséet i Ängelholm nästan obligatorisk! Vid vårt senaste besök åkte vi tåg dit med en lånad Jojo sommarkort, museet ligger bara drygt 100 meter bort från stationen. (Annars kan du ju ta bilen, det är ca en timmes körning).


Denna gången är det sommarlov och det kryllar av småbarn. Vårt sällskap har inte mindre än 6 småttingar under 6 år med sig och jag blir nästan snurrig av småfolket omkring. Muséet ryms in i någon sorts gammalt tåghall. Tågbanor som startar vid knapptryck, urminnes tågföremål, verkligt lok är bara några av allt som visas på museet. Med jämna mellanrum kan man åka med i tågsimulatorn, som är ett litet bio som skakar i takt med filmen som visas. Först åker man i ett gammalt ånglok, sedan ett litet nyare tåg och avslutar åkturen med X2000. Väl värt ett åk!




Barnens lekrum (eller snarare lekområde) är väldigt populärt. Här trängs barnen o bygger diverse olika tågbanor, kör modelltåg eller bara sitter o ritar. I nära anslutning finns bord o mikro (och plastbestick och papperstallrikar – tummen upp!) där vi ska sitta och avnjuta vårt eget medtagna pastahjul med köttbullar och ketchup. Snacka om barnens ointresse till att intaga måltiden!


Bakdörren står öppen och barnen får syn på den lilla järnvägen som man kan åka med för en tia. Guldpengen sinar och de åker glatt! Och de åker igen utan att betala tills personalen får nog! Vi föräldrar skrattar gott och dricker vårt kaffe vid de gulliga kaffeborden som ligger lite här o var.




Och om ni har barnvagn med er (kidsen är ju helt utpumpade o degar där i dubbelvagnar) kan ni ta en promenad efter museibesöket. Ängelholms centrum med alla gulliga små gator och sköna promenadmöjligheter längs ån ligger bara en bit bort.


Utbyte för ettåringen:

Hon gillade mest lekavdelningen där hon byggde tåg av Duplo Lego.

Utbyte för fyraåringen:

Han tyckte om allt men favoriten var tågbygget och den lilla järnvägen. Och förstås samvaron med kompisar som vi har kommit hit med.

Personal:

Trevliga och tillmötesgående

Mat/Dricka:

Det finns kaffe och dricka att köpa, samt fryst mat som du kan värma själv i mikron. Bättre att ta med egen matkorg!

Kostnad:

50 kr för vuxen. 30 kr för studerande och pensionärer. 10 kr för att åka på minitåget. För barn upp till 19 år gratis. Årskort finns för 200 kr för vuxna och 120 kr för studerande och pensionärer.

Plus:

Väl värt pengarna om man kan säga så.. mycket lek och skoj för många timmar!

Stort plus för gratis bestick, papptallrikar och servetter vid mikron! Sånt träffar man sällan på!

STORT lekavdelning för barnen! Jättefint!

Minus:

Att en del av lekavdelningen ligger på ’ovanvåningen’ medans matborden på nedre plan och det är svårt att hålla koll på barnen. Jag vågade inte släppa iväg min1,5 åring med rädsla om att hon trillar nerför trapporna.

Betyg:

BBBBB (Har du tid över och du har bilen med dig, ta en tur till Ängelholms flygmuséum, även den värt ett besök!)

Kalla fakta:

Öppet tisdag – söndag kl 10-17 hela året, under sommarmånaderna även öppet på måndagar. Mer info hittar du på Trafikverkets hemsida.


RSS 2.0