Söderåsens Nationalpark vid Skäralid

Drygt en timmes bilresa (inkluderande kisspaus och stopp för hungriga bebisar) ligger Söderåsens Nationalpark som är väl värt att besöka en vacker dag. Underbar natur och barnvagnsvänlig promenad utlovas!

Vi har valt att besöka Nationalparken från Skäralid. Här parkerar vi bekvämt i anslutning till parken och tar oss rätt in till en liten sjö med gräsplätt, restaurang och vandringstigar/promenadvägar. Omgivningarna väcker barnens lust till skoj och lek direkt! Hit kan man gärna ta med sig sin rutiga picknickfilt och mysa medans barnen springer runt på gräsmattan. Min lilla flicka väljer denna gång att sova gott i vagnen, men storebror leker vilt med sin kompis och klättrar på stenstaketet, letar långa träpinnar och leker kurragömma. Har man lämnat picknickutrustningen hemma, finns det både fika och dagens att köpa i restaurangen. På terrassen sitter man skönt medans man har full uppsyn över barnens lek på gräsmattan utanför. Restaurangen har skötrum (med en höj- och sänkbar skötbord som av någon anledning inte uppskattades av min flicka).




Här finns det flera vandringsleder som passar barn från 3-4 år, eller det finns en barnvagnsvänlig slinga runt skön – Naturstigen på ca 800 m - som passar alla. Här ska man följa hermelinen och läsa om bland annat områdets geologi och naturhistoria. Den väljer vi! Promenaden kan ta allt från en halvtimme till två timmar beroende på hur många insekter som hittas och hur många hål i marken som ska utforskas. Det är lugnt och skönt naturen är enastående vackert! Tystnaden bryts bara av vattnets forslande, fågelkvitter och barnens glada stoj. Jag upplever det nästan meditativt att gå här!



På vägen hem somnar barnen lugnt i bilen, så resan tillbaka blir (o känns) långt mycket kortare. Hit återvänder vi gärna fler gånger för nya upptäckter!

Utbyte för ettåringen:

Öppna ytor utan trafik lämpar sig för små ben med mycket spring i! Håll bara koll så att barnet inte trillar i vattnet. Annars är det lugnt.  

Utbyte för fyraåringen:

Naturen är den bästa lekplatsen, så är det bara! Kreativiteten flödar när han hittar på nya leker. Jag behöver bara säga till en gång när han leker svinga svärd med stora vassa pinnar. 

Personal:

Jag har inte sett röken av personal förutom på restaurangen, men allt är rent och fint överallt så de gör väl sitt jobb.

Mat/Dricka:

Finns att köpa allt mellan himmel o kanelbulle på restaurangen som har en inbjudande terrass med fantastisk vy. Annars är stället perfekt för picknick och det finns även grillplatser.

Kostnad:

Bensinkostnad från Malmö. Maten på Nationalparkens restaurang kostar ungefär som en i stan.

Plus:

Den underbara naturen, lugnet som även påverkar barnen som blir som små änglar. All motion som man får på köpet och glädjeruset som följer ur den friska luften. Extra plus för gott kaffe på restaurangen.  

Minus:

Kan du inte vara utan lekplats o sandlåda, välj ett annat resmål.

Betyg:

BBBB

Kalla fakta:

Nationalparken fyller 10 år under 2011 och det firas genom olika arrangemang, läs mer på deras hemsida:

http://www.nationalpark-soderasen.lst.se/


Kommentarer
Postat av: Freja

Schysst design du har på din blogg. Har du gjort den själv? Riktigt snyggt i alla fall!

2011-07-13 @ 00:31:56
URL: http://djurförsäkring.net

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0