Leo's Lekland

Lekländerna i Malmö verkar växa som svampar under hösten! Under hösten 2011 har vi fått inte mindre än 2 lekländer här i Malmö – för barnens stora glädje – såklart!




Ett av dessa är Leo’s Lekland som snabbt har blivit mina barns nya favorit, så till den grad att sonens femårskalas fick hållas i deras überfina Star Wars kalasrum. Men även om det inte är kalas så blir ett besök här något utöver det vanliga!




Leo’s lekland ligger i delar av Coops gamla lokaler vid nära Stadion. Det är stort, rymligt, ljust och RENT. Jag skriver rent med stora bokstäver för det brukar vara sällan rent i lekländer. Restaurangen ligger i anslutning till entrén och på andra sidan börjar spänningen! Här finns alla klassiska attiraljer som hör till ett lekland, rutchskanor, klätterställ, bollhav, cykelbana, bollkanon med mera. Avdelning för de yngsta barnen finns separat. Allt detta ackompanjerat av generösa mängder av mysfåtöljer här och var – lägg till trådlöst internet – så sitter jag där och läser mina mail på iPhonen (o det hinner jag annars inte hemma i närvaro av mina söta kids).


Timmarna går fort här och hungern gör sig påmind hos barnen. Restaurangen bjuder på helt okej (snabb)mat till rimliga priser, tycker jag. Lite för mycket godis och sötsaker bara som gör att barnen hellre önskar en stor ice-slash istället för riktig mat. Men annars funkar det bra, det finns gott om barnstolar, mikro, servetter.. ja.. det mesta. (Vid ett besök - en vanlig vardag - var det fullt av föräldralediga med små kottar dreglandes i bollhavet..)


Jag måste berömma (en gång till) leklandets alla oerhört fina kalasrummen med olika teman, t.ex. Undervattensrum, Princessrum, Star Wars rum. Jag tror att många barns dröm är att hålla sitt kalas här (en månad innan födelsedagen fanns bara sporadiskt med lediga rum). Runt 150 kronor per barn kan man disponera kalasrummet för 45 minuter och få varmkorv (som dock smakade vatten) och tårta med läsk. Kan tyckas mycket men man sparar på arbetskostnad därhemma som inte är att leka med efter ett kalas med 10 barn!





Utbyte för tvååringen:

Massor! Hon älskar det! Dock måste man hänga på hela tiden, hon är modig men liten för att ensam utforska leklandet.

Utbyte för femåringen:

Massor! Och han är nu tillräckligt stor (och snabb) för att springa iväg på egna upptåg utan att jag hela tiden behöver hålla ögonen på honom.

Personal:

Helt okej. Dock kunde jag tycka att i samband med födelsedagskalaset hade de noll koll.

Mat/Dricka:

Snabbmatsrestaurang med lite extra till, normala priser.

Kostnad:

Mellan 1-2 år 70 kr. Från 2 år 120 kr. Vuxna gratis.

Plus:

Rent och fint, det går knappast att komma på något som saknas här.

Tillräckligt stor för att en femåring ska kunna underhålla sig ett bra tag, men inte så stor att det blir omöjligt att hitta honom. (Tvååringen får dock inte springa iväg själv än så länge).

Minus:

Jag har testat vulkanrutschkanan och en sån där snurrig rutschkana. Aldrig mer säger jag bara! Ont i rumpan, ryggen.. (jag förstår dock att det är nog inte gjort för vuxna i första hand).

Betyg:

BBBBB+

Kalla fakta:

Öppet varje dag från 10-19 (helger till 18). För mer info, besök http://www.leoslekland.se/.


Kommentarer
Postat av: klassensljus.se

Hej!



Här kommer en dagsfärsk pressrelease till dig som bloggar. Helt ny forskning om hur barns prestation i skolan kan påverkas av belysningen. Särskilt intressant för dig som har barn!

Det finns även en film och mer info på www.klassensljus.se som beskriver forskningen.



---



19 januari 2012



Bra ljus i skolan påverkar barnens koncentration och studieresultat



Ny forskning visar att rätt ljusbalans och ljusnivå i klassrummet leder till bättre studieresultat, välmående och bättre dygnsrytm för elever, då ljuset får en positiv biologisk påverkan.



Resultaten av en studie som genomförts av Lunds Universitet och London City University i samarbete med belysningsföretaget Fagerhult, visar att människokroppens egen dygnsklocka, produktionen av melatonin och kortisol, påverkas i miljöer där ljusnivån är tillräckligt hög och där det finns rätt balans mellan direkt och indirekt ljus.



”Detta är ett genombrott. För första gången kan vi tydligt se hur ljuset kan påverka elevernas prestationsförmåga, vakenhet och koncentration”, säger Tommy Govén, forskningschef på Fagerhult, som medverkat i studien tillsammans med universitetsinstitutionerna i Lund och London.



Rönen bygger på en tio år gammal upptäckt från början av 2000-talet då den amerikanske forskaren David Berson lokaliserade en tredje receptor i ögat som inte förmedlar någon visuell information. Den tredje receptorn förmedlar enbart ljusimpulser via en biologisk nervbana som påverkar utsöndringen av sömnhormoner och stresshormoner.



Den nya studien genomfördes under ett läsår i en skola i London där fyra separata klasser, sammanlagt 56 elever i 9-årsåldern observerades. Samtliga fyra klassrum utrustades med ny belysning, men bara i två av klassrummen installerades så kallat omfältsljus som skapar en bättre balans mellan direkt och indirekt ljus genom ökad belysning på väggar och tak.



När studien sammanställdes var resultaten tydliga. Eleverna presterade bättre skolresultat i de tre ämnena som undersöktes, matematik, läsning och skrivning, framförallt under den mörka delen av året, perioden oktober – januari. Eleverna visade på en ökad vakenhet på morgonen med lägre nivåer av sömnhormoner (melatonin) under den mörka delen av året. Eleverna visade en ökad aktivitet på morgonen med högre nivåer av stresshormoner (kortisol) under hela skolåret. Eleverna visade även på en tendens att må bättre under hela skolåret.



Vilken betydelse kommer forskningsresultaten att få?



”En konkret slutsats är att de allra flesta klassrum i våra skolor har för låga belysningsstyrkor i omfältet, satt i relation till vad som faktiskt krävs för att eleverna ska må och prestera bättre. Ett tak- och väggljus om 100 lux är i dag det vanliga i många skolor medan vi tycker att man bör gå upp till 300 lux, säger Thorbjörn Laike, docent i miljöpsykologi vid Lunds Universitet som genomfört liknande studier tidigare.



Nästa steg i projektet är att genomföra en ny studie, den här gången i Sverige. En grupp tonåringar kommer att genomgå samma ljusstudie i en gymnasieskola under ett helt läsår, med skillnaden att man jämför traditionell belysning med LED.



För mer information se:

www.klassensljus.se



Kontakt:

Thorbjörn Laike, docent i miljöpsykologi vid Lunds Universitet. Telefon: 070-370 44 73



Tommy Govén forskningschef på Fagerhult. Telefon: 070-594 04 07

2012-01-19 @ 11:34:24
Postat av: allalekland.se - Joachim

Det är bra att ni spridit information om lekland på nätet. Nu har jag skapat http://allalekland.se där du kan finna flera lekland i närheten av var ni bor, oavsett var i Sverige ni befinner er.

Det är ambitionen och visionen, saknar ni något lekland i Malmö eller någon annanstans så gå in på vår hemsida och tipsa så lägger vi till den.

2012-05-31 @ 20:34:59
URL: http://allalekland.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0